Nieuws

HoPe-team in actie

In deze rubriek houden wij de “vrienden van HoPe” op de hoogte van de gang van zaken in Cusco en omgeving voor zover dat verband houdt met het werk van HoPe in die regio. Daarmee krijgen de donateurs en sponsors een min of meer concrete indruk van de context waarin HoPe werkt en van de werkzaamheden van de HoPe-equipe.

HoPe-team in actie - oktober 2017

Bericht uit de Biblioteca Kallpanchis
Een veilige plek voor schoolkinderen in Cusco

Stel je voor: je bent een jaar of tien. Je leeft in een arme wijk van Cusco. Je moeder moet hard werken voor de kost. Een vader is er niet. Meestal gaat je moeder vroeg op pad naar haar werk, naar het rijke gezin waar ze het huishouden doet. Je zult haar vanavond niet voor tienen terugzien. Zelf sta je wat later op om naar school te gaan – niet echt leuk maar je ziet er in ieder geval je vriendinnen. Je ontbijt wat je moeder heeft achtergelaten. Hopelijk is er ook nog wat om mee naar school te nemen voor tussen de middag. Gelukkig is er na school de Biblioteca ……

Maribel Espinoza, al jaren in dienst van HoPe, is leidster en leerkracht van de Biblioteca Kallpanchis. Zij vertelt over haar werk.

Lees meer...

HoPe-team in actie - september 2017

Hier een kort verslag van waar we de afgelopen weken mee bezig zijn geweest in Paucartambo. Het is fijn dat de onderwijsstaking voorbij is. Deze heeft al met al twee maanden geduurd. Wij kunnen nu weer verder met het werk op de scholen.

2017 09 speechFoto. Ex-minister Marilú Martens en haar opvolger Idel Vexler spreken de medewerkers van het ministerie toe.

Lees meer...

HoPe-team in actie - augustus 2017

Staking
De docenten in de regio Cusco zijn al enige tijd voor onbepaalde tijd in staking. Zij eisen loonsverhoging, beter lesmateriaal en betere werkomstandigheden, reiskostenvergoeding, en betaling van achterstallige uitkeringen. Volgens de wet hebben docenten na tien jaar dienst recht op een extra vergoeding; net zoals in Nederland aan ambtenaren iets extra’s wordt uitbetaald bij 12,5-en 25-jarig dienstverband. In Cusco en omgeving worden deze uitkering lang niet altijd uitbetaald.

Volgens de docenten zou het Ministerie niet voldoende aandacht besteden aan de achtergronden van de staking en aan de staking zelf. Daardoor krijgt het conflict steeds scherpere kanten.

Helaas liggen door de staking de onderwijsprojecten van HoPe ook tijdelijk stil. Dit betekent niet dat de medewerkers van HoPe ook tot werkloosheid veroordeeld zijn. Zij concentreren zich nu op interne zaken en bereiden hun werk extra goed voor, zodat zij na de staking met des te meer energie weer effectief aan de slag kunnen.

 

2017 08 foto 7 werkkonferentie 1

Lees meer...
Press enter to search
Press enter to search