Ambassadeur

Onze ambassadeur in ondernemersland is Hans van Vliet. Wie met hem kennismaakt herkent in hem meteen een Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer met de drie P’s als principe: People, Planet, Profit.

2018 07 Hans van Vliet 6d1a4cff d6a8 4b0c a8d8 263fb08fbb941Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zit bij Hans van Vliet in z’n genen. Dat blijkt uit zijn visie en zijn manier van zaken doen die daarop is gebaseerd. Wanneer hij een opdracht aanbesteedt, of het nu een autoreparatie is of het faceliften van een bedrijfspand, gaat hij altijd na of het een goed bedrijf is voor de medewerkers en of hij niet een prijs kan maken waarbij de overeengekomen korting ten goede komt aan één van zijn twee goede doelen: de Stichting Holanda Peru (HoPe) en Sailwise, een watersportclub voor mensen met een beperking.

Tijdens zijn onderhandelingen komt hij altijd beslagen ten ijs: een pleidooi in begrijpelijke taal, wat documentatiemateriaal en een aanbod om eens mee te varen op één van zijn twee schepen: het zeiljacht de Veli Volantis en sinds kort ook zijn futuristische motorjacht, de Zero CO2, de Tesla onder de motorjachten.

De Zero CO2

Maatschappelijk ondernemen is ook duurzaam ondernemen en dat gecombineerd met zijn passie voor het varen leidde bij Hans van Vliet tot het optimaal gebruik maken van wind- en zonne-energie. Een zeiljacht ligt dan voor de hand, zie verderop. Maar Hans dacht verder: met zijn vrienden ontwierp hij een elektrisch aangedreven motorjacht, dat zijn energie haalt uit zonnepanelen en een kleine windmolen: Zero CO2 dus.

2017 10 VV boot            2017 10 VV Zero CO2

De Zero CO2 met kleine windmolen en zonnepanelen op de tent en op het achterdek. De zonnepanelen kunnen in havens worden uitgevouwen om optimaal opladen te bewerkstelligen.

Om aan te tonen dat het werkt zijn hij en zijn vrienden in de zomer van 2017 een tocht begonnen vanuit Amsterdam die had moeten eindigen aan de Côte d’Azur. Als alles is opgeladen kan de boot 14 uur varen met een snelheid van 9 kilometer per uur en dat zonder geluid en zonder uitlaatgassen. Dat de tocht in Noord Frankrijk in de Maas is gestrand ligt niet aan de techniek van de Zero CO2. Nee …. het stuw- en sluizencomplex in Frankrijk en België bleek aan groot onderhoud toe. De bemanning heeft zich nog moeten haasten om thuis te komen. Het gevaar was immers groot dat ze door de malheur aan de sluizen een klein jaar daar vast zouden komen te zitten.

Volgend jaar beter! Liefhebbers kunnen zich intussen hier oriënteren.

De Veli Volantis

En dan vaart natuurlijk al jaren onder regie van Hans van Vliet  het zeiljacht de Veli Volantis. Opvarenden van dit schip helpen Peruaanse jongeren bij het ontwikkelen van hun talenten. Dit is het uitgangspunt van een bijzondere manier van sponsoring. Hans heeft een kring van vrienden om zich heen verzameld die om de beurt captain zijn. Elk jaar kiest de Veli Volantis zee, hetzij naar het noorden, het westen of het zuiden. De bemanning – er zijn zeker ook vrouwen, maar in de zeilwereld heet het nog steeds bemanning – zeilt voor zijn plezier, bezoekt havens, ontspant zich als er weinig wind is en werkt hard bij storm.

Maar er is meer: voor iedere week vaarplezier leggen zij een bedrag in voor één van de projecten van HoPe. Het is duidelijk dat al die bedragen bij elkaar opgeteld leiden tot een groot bedrag per jaar.

In de jaren 2015 - 2017 heeft een grote groep opvarenden ieder jaar een bedrag van ruim 10.000 euro bij elkaar gevaren. Ook dit jaar, 2018, gaat het bedrag weer in die richting.

Meer dan eens per jaar
Tegenwoordig vaart de Veli Volantis ook buiten de vakanties uit. Buiten de zomermaanden kan iedereen een dagje meevaren op het IJsselmeer of op de Zeeuwse wateren. Aan het eind van die dag krijgt de opvarende dan een flyer met de mogelijkheid van een éénmalige machtiging. De verwachting is dat men daar een bedrag op invult. Op die manier wil Hans van Vliet het bedrag voor de HoPe-projecten verhogen.

De “vrienden van de Veli Volantis” is geen besloten of gesloten club. Iedereen die van zeilen houdt of wel eens mee wil varen op het zeewaardige zeilschip is welkom, zowel voor de zomerreizen – waarvoor je je één of twee weken kunt inschrijven – als voor een dagje op het IJsselmeer of op Zeeuws water. Aanmelden kan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

2017 10 VV Veli Volantis