Boombeplanting
Tijdens de coronapandemie beseften de bewoners van de inheemse dorpen, waar HoPe haar projecten uitvoert, hoe enorm afhankelijk zij waren van het toerisme. Aan het begin van de pandemie werden de grenzen van Peru hermetisch gesloten, er kwam geen toerist het land meer in. Hierdoor verloren duizenden families van de een op de andere dag hun inkomsten.
Geschrokken zochten de bewoners van de inheemse gemeenschappen, allen gelegen tussen de 3.500 en 4.000 meter hoogte, naar een alternatieve inkomstenbron. In andere delen van het departement Cusco zagen zij dat gemeenschappen inkomsten hadden uit de aanplant van dennenbomen. Naast de opbrengst in hout leveren de bossen ook voedzame paddenstoelen. Deze hebben een zeer goede verkoopprijs op de regionale markt.
Bijkomend voordeel van het planten van dennenbossen op de kale berghellingen op 4000 meter hoogte is dat de bossen veel water vasthouden. Watermanagement is een zeer belangrijk punt in het Andesgebergte. De regenperiode duurt 5 maanden waarna er gedurende 7 maanden nauwelijks tot geen regen valt. Tot op heden zijn de gletsjers in de hooggebergten nog altijd de watervoorziening in de droge periode. De gletsjers smelten echter in een razend tempo. Over een niet al te lange tijd zullen zij geen waterleverancier meer zijn in droge periodes. Dennenbossen fungeren als sponzen en waterbassins. Daarnaast houden de bossen heel veel CO2 vast, en ook deze CO2 opslag heeft een economische waarde voor de gemeenschappen.
In goed overleg en samenwerking met de bewoners heeft HoPe een bomenkwekerij opgezet. In januari 2023 hebben we samen 20.000 bomen kunnen planten. Deze hebben we gekocht in lager gelegen gebieden. Voor december 2023/januari 2024 verwachten we een opbrengst van 120.000 bomen uit onze eigen kwekerij. Ook deze bomen zullen in vier verschillende gemeenschappen geplant worden.