ANBI Beleidsplan Stichting HoPe NL
Versie: 15 november 2024
Geldigheid: 1 januari 2025 t/m 31 december 2029
Indien nodig, worden tijdens de geldigheidsperiode updates doorgevoerd.
Samenvatting
Stichting HoPe Nederland (NL) ondersteunt projecten in onderontwikkelde gebieden, met een focus op de Andesregio rondom Cusco, Peru. De nadruk ligt op het bevorderen van de ontwikkeling van mensen in (extreme) armoede, met speciale aandacht voor jongeren. Dit gebeurt door middel van fondsenwerving, financiële steun en strategische samenwerking met Stichting HoPe Peru (PE)1. De organisatie blijft flexibel inspelen op de ontwikkeling en behoeften van HoPe PE.
HoPe NL heeft een financieel gezond beleid, streeft naar een reservepositie tussen 50% en 100% van de jaarbegroting en draagt gemiddeld 30% bij aan de kosten van de projecten in Peru. Fondsenwerving wordt actief gestimuleerd via vrijwilligersacties, donateurs en bedrijven.
Samenwerking tussen HoPe NL en HoPe PE is gebaseerd op gedeelde besluitvorming en heldere afstemming van rollen, budgetten en doelen. Duurzaamheid en impact staan centraal, met een focus op structurele oplossingen, lokale betrokkenheid en zelfredzaamheid in de regio Cusco.
Dit beleidsplan biedt het kader voor de komende jaren waarin Stichting HoPe NL haar rol als ondersteunende en strategische partner van HoPe PE versterkt.
1. Inleiding en doel
Stichting HoPe NL heeft als doel het charitatief ondersteunen van projecten in onderontwikkelde gebieden, met name in het Andesgebergte in de omgeving van Cusco (Peru), waarbij de nadruk ligt op de ondersteuning van Stichting HoPe PE. De projecten richten zich op de totale ontwikkeling van de mensen in (extreme) armoede en kwetsbare groepen, in het bijzonder de jongeren onder hen. Dit beleidsplan geeft richting aan de doelen en activiteiten van Stichting HoPe NL en vormt de basis voor haar ANBI-status.
2. Strategie
De samenwerking tussen HoPe NL en HoPe PE wordt vastgelegd in een strategische brief, die jaarlijks wordt herzien. De brief heeft een tijdshorizon van vijf jaar en bevat minimaal de strategische doelen voor de komende jaren. Participatief werken is daarbij altijd een essentieel onderdeel om de betrokkenheid en invloed van de doelgroep te waarborgen. Het draait om samenwerking, waarbij ieders inbreng en perspectief worden gewaardeerd en geïntegreerd. Dit versterkt inspraak en eigenaarschap, stimuleert innovatieve oplossingen door een diversiteit aan ideeën, bevordert transparantie en vertrouwen, en draagt bij aan empowerment van alle betrokkenen. Binnen de strategie wordt rekening gehouden met de voorwaarden en richtlijnen van belangrijke partners, zoals Wilde Ganzen en donateurs.
3. Financiële doelstellingen
De stichting streeft naar een financieel gezonde positie en hanteert de volgende principes:
- HoPe NL houdt een reservepositie aan van 50% tot 75% van de jaarbegroting, met een maximum van 100%.
- HoPe NL wil een gemiddelde bijdrage leveren van 30% aan de kosten van (interventie)projecten van HoPe PE.
- Diverse inkomstenstromen worden gestimuleerd, waaronder:
- Donaties via vrijwilligersacties
- Donaties van bedrijven, stichtingen, kerken, fondsen en serviceclubs
- Grote donaties van particulieren en legaten
4. Fondsenwerving en communicatie
HoPe NL voert actieve fondsenwerving en richt zich daarbij op het vergroten van de betrokkenheid van vrijwilligers, donateurs en bedrijven. Het beleid omvat:
- Vrijwilligers in Nederland ondersteunen met het organiseren van acties voor fondsenwerving.
- Een positieve doch kritische houding ten opzichte van vrijwilligers die bij HoPe PE vrijwilligerswerk willen verrichten.
- Het werven van nieuwe vrijwilligers die constructief bijdragen aan het functioneren van HoPe.
- Effectieve en actuele communicatie via nieuwsbrief, website en sociale media.
5. Groeistrategie
De groei en ontwikkeling van de projecten en organisatie in Peru zijn leidend. HoPe NL ondersteunt deze ontwikkeling door flexibel in te spelen op de veranderende behoeften van HoPe PE. Wanneer omstandigheden veranderen, zal HoPe NL ondersteuning op maat blijven bieden, waarbij de focus altijd blijft liggen op de kernbehoeften van de Peruaanse organisatie.
6. Governance en werkwijze
Samenwerking binnen Stichting HoPe NL en tussen HoPe NL en HoPe PE wordt gekenmerkt door:
- Het leidende principe: “Samen werken, samen beslissen, samen doen”.
- Afstemming van jaarbegrotingen en jaarafrekeningen tussen de Nederlandse en Peruaanse stichting.
- Het vastleggen van rollen en functies, onafhankelijk van personen.
7. Duurzaamheid en impact
Stichting HoPe NL streeft naar sociaal, economisch en ecologisch duurzame impact in de regio Cusco door te focussen op structurele oplossingen en een participatieve aanpak. De projecten worden continu geëvalueerd op effectiviteit en relevantie, waarbij lokale betrokkenheid en zelfredzaamheid centraal staan.
1 Stichting HoPe PE (gevestigd in Cusco, Peru) is de Peruaanse partnerorganisatie van stichting HoPe NL (gevestigd in Nederland).