De situatie in Peru
Begin januari konden we in een Nederlandse krant lezen dat volgens het gezaghebbende rapport “Freedom in the world” Peru gerekend mag worden tot de 83 landen die echt vrij en democratisch zijn. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen problemen zijn. Welk land heeft geen problemen?
Het vrije en democratische Peru beleeft momenteel een periode met grote problemen en sociale onrust. Behalve dat de Covid-19 pandemie daar onverkort huishoudt, zijn er veel demonstraties. Ook is de strijd om het presidentschap en de zetels in het parlement in volle hevigheid losgebarsten. Op 11 april aanstaande zijn er immers presidents- en parlementsverkiezingen.
Sociale onrust
Het ziet ernaar uit dat de goed opgeleide jeugd in Peru zich met de politiek gaat bemoeien. Eind vorig jaar ging de jeugd de straat op om te protesteren tegen de interim-president Manuel Merino. In De politieke situatie in Peru tekenden wij al op dat deze man het enkele dagen heeft volgehouden. De protesten van vooral de jeugd hadden succes gehad. Helaas hebben twee jongeren hierbij het leven moeten laten door het politieoptreden. Deze protesterende jeugd wordt ook wel aangeduid als “la generación del bicentenario” ofwel “de tweehonderdjarige generatie”. In 2021 viert Peru namelijk zijn tweehonderdste onafhankelijksverjaardag.
Verkiezingsstrijd
In Nederland zijn er van 15 tot 17 maart parlementsverkiezingen. We merken er nog weinig van. In Peru zijn presidents- en parlementsverkiezingen voorzien op 11 april. Dat merkt iedere Peruaan die niet in afzondering leeft. Verkiezingskaravanen reizen door het land en de kandidaten schudden handen, omhelzen kiezers, dansen met hen en knuffelen hun kinderen. En dat allemaal terwijl er strikte regels gelden met betrekking tot bijeenkomsten van grote groepen en manifestaties. De zittende verantwoordelijke ministers en de politie maken zich er boos over, maar dat help nauwelijks.
Verkiezingsbijeenkomst
Eén van de vele commentatoren verwoordde de situatie als volgt: “Armer, kwetsbaarder en angstiger dan een tijd geleden, zullen miljoenen Latijns-Amerikanen in 2021 proberen iets dringends te beantwoorden: wie kan ze uit de put halen waarin ze zich bevinden?”
Op de uitslag van de verkiezingen kunnen we niet vooruitlopen. Als het allemaal doorgaat zoals het zich nu laat aanzien, kunnen we twee typen resultaten verwachten:
- een nieuwe president en een nieuw parlement
- een nieuwe golf van coronabesmettingen (?)
We houden u op de hoogte.
Generatie 200 in actie tegen de president van 5 dagen, Merino
“Ik houd van mijn land; ik schaam me voor de regering”