Faena = samen de handen uit de mouwen!

In december 2023 en januari 2024 hebben bewoners van zes inheemse gemeenschappen maar liefst honderdveertigduizend bomen geplant in de buurt van hun dorpen! De jonge boompjes komen uit de boomkwekerij die HoPe in 2021 op verzoek van de bewoners heeft opgezet. 

Tijdens de COVID-pandemie werden de bewoners van de inheemse gemeenschappen bikkelhard geconfronteerd met hun volledige afhankelijkheid van het toerisme als inkomstenbron. Door de gesloten grenzen kwam er geen enkele toerist het land meer in en ook binnen Peru was reizen verboden waardoor niemand Cusco en omgeving kwam bezoeken. Tragisch, want duizenden families raakten zonder inkomsten.

Bewoners hadden in andere delen van het departement gezien dat inheemse gemeenschappen inkomsten kregen uit de aanplant van dennenbomen: inkomsten uit de verkoop van hout en ook van vruchtbare paddenstoelen uit de dennenbossen.  De aanplant van dennenbomen heeft een positieve invloed op bodembescherming en waterhuishouding, heel belangrijk omdat in de gebieden waar gletsjers razendsnel verdwijnen de waterhuishouding sterk in gevaar komt. 

Honderden families, jong en oud, mannen en vrouwen, zijn wekenlang bezig geweest om de jonge boompjes op de berghellingen rond de woongemeenschappen te planten. Schapengaas werd om de jonge boompjes aangelegd om te voorkomen dat lama’s en alpaca’s zich tegoed zouden doen aan het jonge groen. 

De werkzaamheden werden in faena uitgevoerd. Faena is een begrip uit de Incatijd waarin een gemeenschap samen de handen uit de mouwen steekt voor een project van algemeen belang dat geheel vrijwillig wordt uitgevoerd. 

anbi

...en druk enter
...en druk enter