Vis uit eigen kwekerij, groente uit eigen tuin

Het schooljaar 2022 in Peru (van maart tot en met december) is na twee jaar van sluiting door corona in maart weer van start gegaan. In de steden en grotere dorpen hebben de kinderen nog enigszins les gehad via internet. Voor de leerlingen in de bergdorpen was deze service helaas niet beschikbaar.

Vanwege de pandemie hebben de bewoners van de inheemse gemeenschappen uit de Peruaanse Andes hun belangrijkste bron van inkomsten, het toerisme, geheel op zien drogen, reden voor HoPe om in juni 2020 een programma voor voedselzekerheid op te zetten.

HoPe ging er in het begin nog vanuit dat de pandemie een kwestie van maanden zou zijn en startte met het verbouwen van groentes in groentekassen en groentetuinen binnen de scholen waar HoPe werkzaam was. Zolang de scholen gesloten waren, werd de opbrengst tegen een symbolische prijs verkocht aan de plaatselijke bevolking. Bij het heropenen van de scholen zouden de scholen beschikken over groentes ter aanvulling van de maaltijd die de kinderen op school zouden krijgen.

Het liep allemaal anders, de pandemie duurde veel langer dan verwacht en HoPe breidde het programma voor voedselzekerheid uit naar de families in de bergdorpen. Meer dan driehonderd families verbouwen ondertussen thuis groentes in groentetuinen en groentekassen. De tuinen en kassen op de scholen worden gebruikt als trainingscentra voor de bewoners.

Parallel startte HoPe in drie gemeenschappen met de kweek van forellen en het fokken van cavia’s.

De scholen zijn weer open en dankzij het programma van HoPe genieten de leerlingen ook op school van verse vis en verse groentes.

anbi

...en druk enter
...en druk enter