Nieuw contract met het Peruaans Ministerie van Onderwijs

HoPe heeft in april voor het vierde achtereenvolgende jaar een samenwerkingscontract getekend met het Peruaanse Ministerie van Onderwijs.

Het ministerie wil het openbaar middelbaar onderwijs in afgelegen streken stimuleren. Een ‘normale’ school, waar leerlingen dagelijks heen gaan om onderwijs te volgen, is vanwege de grote afstanden in met name de berg- en oerwoudgebieden niet haalbaar. Het ministerie kent dan ook drie alternatieve onderwijsvormen voor het middelbaar onderwijs. Het schoolinternaat dat HoPe in Patacancha heeft opgezet is daar één vorm van. Daarnaast is er een vorm waarbij leerlingen twee weken op school verblijven en daarnaast twee weken thuis begeleid worden in het opzetten van een klein bedrijfje. De derde vorm is middelbaar onderwijs waarbij leerlingen drie dagen per week naar school komen en twee dagen per week door de leerkrachten thuis begeleid worden, ook hier met de nadruk op het opzetten van een klein bedrijfje. Dit laatste kan zijn het kweken van avocado’s of ander fruit, het kweken van vissen, het fokken van cavia’s of een vorm van handwerk.

HoPe heeft in de afgelopen drie jaar onderwijsprogramma’s opgezet voor de eerste twee onderwijsvormen. De programma’s worden voor 95% gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs. Ook voor 2022 heeft HoPe de aanbesteding van het ministerie gewonnen. In totaal zijn er op nationaal niveau slechts drie organisaties die in aanmerking komen voor het uitvoeren van dit overheidsprogramma. HoPe is één van de drie.

Het programma voor 2022 wordt echter niet meer in het departement Cusco uitgevoerd maar in de departementen Junin en Pasco. Junin is berggebied en vergelijkbaar met Cusco, Pasco kent echter ook Amazonejungle waarmee HoPe haar expertise behoorlijk uitbreidt. HoPe gaat zelfs in amazonegebieden werken waar de inheemse taal het Machiguenga gesproken wordt. Dit wordt een nieuwe uitdaging.

Op 22 juni heeft het ministerie van onderwijs hierover het volgende gepubliceerd:

2022 06 22 contract junin

 

anbi

...en druk enter
...en druk enter