Patacancha - Traditie en ontwikkeling gaan hand in hand

Omgeven door de groene bergen heeft Patacancha een vredige uitstraling. De families hier hechten nog veel waarde aan hun eigen cultuur en tradities. In plaats van Spaans wordt er overwegend Quechua gesproken en bijna iedereen loopt rond in traditionele kleding. Vrouwen dragen een mooie wijde rok met een gekleurde geborduurde rand aan de onderkant. Een gebreid vestje met daaroverheen een zelf geweven doek. Op hun hoofd een bijpassende hoed waar de diepzwarte lange vlechten onderuit komen. Mannen dragen een gekleurde poncho in de stijl van hun dorp. Lama’s, condors en bergen zijn erop te zien. Ook zij dragen een mooie hoed. Een erg kleurrijk geheel dus.

Op bezoek bij de middelbare school

Wij namen een kijkje bij de middelbare school die net die week weer was begonnen na een lange schoolvakantie. Na het opknappen en bouwen van meerdere kleuterscholen en basisscholen is in Patacancha de eerste middelbare school door HoPe gebouwd. Hier kunnen jongeren vanuit de omliggende dorpen middelbaar onderwijs volgen. Jongeren die ver weg wonen kunnen zelfs de hele week overnachten. 

Advocaat, technicus en lerares

Toen wij aankwamen waren de lessen al begonnen. We werden hartelijk begroet door verschillende collega’s van de school. Er werd een grote pan eten gekookt. De groente was afkomstig uit de eigen groentekas waar de leerlingen groente leren verbouwen. 

De directrice kwam ons tegemoet en nam ons mee naar één van de lokalen. Dertig jongens en meiden zaten in hun traditionele kledij aan hun tafeltjes en staarden Tom en mij aan. Voor hen is dit het laatste jaar op de middelbare school. Daarna kunnen ze verder studeren. 

De leerlingen waren nieuwsgierig naar wat wij gestudeerd hebben. Daarna vroeg Walter wat de leerlingen graag wilden gaan doen. Nog een beetje verlegen bleef het even stil. Eén van de jongens gaf aan wel advocaat te willen worden en iemand anders zag zichzelf wel in de techniek. Eén jongen had er wel oren naar om leraar te worden en een verlegen meisje vooraan gaf uiteindelijk ook aan dat ze lerares wilde worden.

Het belang van de Spaanse taal

Wat voor deze jongeren belangrijk is, is dat ze goed Spaans leren spreken. Zo hebben ze de kans om na de middelbare school door te leren. Dit neemt niet weg dat ook Quecha, hun moedertaal, en de cultuur die daarbij hoort erg belangrijk is. Daarom zijn de lesplannen en programma’s zo ontwikkeld dat ze aansluiten op de moedertaal en cultuur. Maar Spaans is in het programma ook een belangrijk onderdeel. Een mooie combinatie waarbij traditie en ontwikkeling hand in hand gaan. 

Anke en Tom
Zij hebben in de eerste helft van 2023 een bezoek gebracht aan diverse projecten van HoPe

2024 01 Patacancha 2

2024 01 Patacancha 3

anbi

...en druk enter
...en druk enter