Het Seksuele educatie programma in 2024
Aan het eind van het schooljaar 2024 is het programma Seksuele educatie geëvalueerd. Dit programma is in de loop van het jaar onderdeel geworden van tutorías (workshops) ontwikkeld door het team van HoPe in Cusco en begeleid door psychologen. Vanuit diverse kanten is er kritiek geweest op de expliciete naam van het programma. Daarom is afgesproken het voortaan over Tutorías te hebben in plaats van over Seksuele educatie. Tijdens deze bijeenkomsten worden allerlei actuele en relevante onderwerpen behandeld die daar wel mee te maken hebben: van seksuele voorlichting, lichamelijke verzorging, (ongewenste) zwangerschappen, gendergelijkheid, huiselijk geweld, mensenhandel en beroepskeuzes tot het gebruik en de invloed van sociale media. Het programma wordt door HoPe uitgevoerd op middelbare scholen, maar we streven ernaar om later ook leeftijdsgebonden versies op basisscholen te kunnen gaan invoeren.
In 2024 is het programma op 8 CFRA scholen uitgevoerd. Dit zijn scholen waar de leerlingen twee weken achter elkaar op school verblijven en regulier onderwijs volgen, met daarop aansluitend twee weken thuis praktijkonderwijs.
Bij aanvang van het schooljaar is een baseline opgesteld van alle deelnemende scholen waaruit onderlinge verschillen naar voren zijn gekomen. Dat gaf ook te zien dat er sprake is van gemeenschappelijke problemen en verbeterpunten.
Bij de opstelling van deze baseline is gebleken dat op alle participerende scholen leerlingen onvoldoende geïnformeerd zijn over seksuele educatie, regelmatig te maken hebben met huiselijk geweld, verplicht zijn om bij te dragen aan het inkomen van het gezin door naast schooltijd arbeid te verrichten, niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden om een beroep uit te oefenen na het behalen van hun diploma, stereotype ideeën hebben over de rollen van mannen en vrouwen, vaak een laag zelfbeeld hebben, nog veel te leren hebben over het gebruik van sociale media en niet weten hoe je op een gezonde manier conflicten kunt oplossen. Daarnaast bleken ze nauwelijks ingelicht over het reële gevaar van mensenhandel.
Het werk van de tutorías wordt op sommige scholen belemmerd door onvoldoende participatie en ondersteuning van leerkrachten. Daarnaast is er ook kritiek van sommige ouders die argwanend staan tegenover wat zij denken dat hun kinderen leren en bang zijn dat zij door de tutorías juist worden aangespoord tot ongewenst gedrag.
Het team heeft gedurende het jaar aandacht gegeven aan alle punten die hierboven genoemd zijn. Tijdens de evaluatie is gebleken dat er bij elk punt vooruitgang te zien is. Er is nog veel te doen, maar de leerlingen zijn beter geïnformeerd en hun kennis over seksualiteit is groter geworden. Er wordt gesproken over thema’s die eerder taboe waren. Daarnaast hebben de tutorías het afgelopen jaar geleid tot meer zicht op beroepsmogelijkheden, zowel bij jongens als bij meisjes. Ook dit is een positieve ontwikkeling omdat het leidt tot meer zelfvertrouwen en het doorbreken van stereotype ideeën over rollen van mannen en vrouwen.
In 2025 worden de tutorías verder ontwikkeld met veel aandacht voor de punten die nog beter kunnen!