Programma voorkoming seksueel geweld

In maart jl. heeft HoPe-bestuurslid Mieke Weiffenbach een werkbezoek aan Cusco gebracht met in haar notitieblok de volgende vragen en onderwerpen:

  • Kan HoPe bijdragen aan het verminderen van seksueel en huiselijk geweld en het aantal ongewenste zwangerschappen? Op welke manier dan? Sluiten we aan bij een organisatie die bezig is met deze problemen? Zetten we zelf iets op, denk bij voorbeeld aan een opvanghuis? Of kunnen we de beproefde HoPe-aanpak toepassen? Dat wil zeggen dat we ons richten op de vraag in een gemeenschap waar de bewoners ons vertrouwen, en waar we gezamenlijk met hen aan verandering kunnen werken.
  • Kinderen in de arme wijken van Cusco en in omringende gemeenschappen worden van jongs af aan, zowel thuis als binnen de gemeenschap, regelmatig geconfronteerd met huiselijk en seksueel geweld, en nemen dit gedrag over.
  • Cusco en de regio staan hoog bovenaan de wereldranglijst van het aantal ongewenste zwangerschappen van (heel) jonge moeders. Opvang voor deze meisjes en hun baby’s is er nauweljks.

Deze twee problemen, geweld (huiselijk en seksueel) en ongewenste zwangerschappen, zijn nauw met elkaar verbonden. Wat wordt er op dit moment aan gedaan? Hoe kan HoPe bijdragen aan vermindering?

Mieke heeft samen met bestuurslid Carmen Banda (HoPe Nederland) en Tineke en Julio van het team in Cusco ter plekke gesproken met tal van deskundigen en instanties. Het bleek dat er wel al wat projecten waren, maar de problematiek is onverminderd groot gebleven. De doelgroepen van HoPe, in de rurale gebieden waar men nog Quechua spreekt, worden niet of nauwelijks bereikt met de huidige projecten. Met het verslag van al haar ervaringen gaat het team van HoPe in Cusco nu aan de slag. Het team denkt in eerste instantie aan voorlichting en preventie. Verschillende instellingen zijn bereid hun ervaringen en materiaal ter beschikking testellen. Daar kan HoPe veel aan hebben, al zal er veel letterlijk en figuurlijk vertaald moeten worden naar de leefsituatie van de doelgroep van HoPe. Het team van HoPe kan in ieder geval aansluiten bij het onderwijs en bij de onderwijsprogramma’s die zij heeft ontwikkeld. De scholen en de beleidsinstanties voor onderwijs hebben al positief gereageerd.

"Het is het idee van het team om de komende tijd een ruw plan op te stellen waarmee we alvast fondsen kunnen gaan werven waarmee we volgend jaar volledig aan de slag kunnen", aldus Walter Meekes.

Wil je meer weten over dit onderwerp lees dan hier het complete artikel.

2019 05 Vrouwen 6 21498cc5 b692 4b13 858a cbe5414809172        

anbi

...en druk enter
...en druk enter