Qué Rico - Interview met Miryam Koenis

Miryam Koenis, geboren in Arequipa en opgegroeid in Lima, Peru, is eigenaresse van Qué Rico, de eerste Nederlandse webwinkel voor Peruaanse levensmiddelen.

Querico

Tijdens een Tarotsessie begin jaren 2000 werd Miryam voorspeld dat zij een lange blonde man zou ontmoeten, met blauwe ogen, en dat ze ooit zou emigreren naar een ander land.

In 2004 ontmoette ze Jos uit Nederland, die op wereldreis was en ook Peru bezocht. Om een lang verhaal kort te maken, in 2008 verhuisde ze naar Nederland, waar ze inmiddels al 11 jaar woont.

Er bleek, in eerste instantie alleen bij Peruanen in Nederland, belangstelling te bestaan voor Peruaanse producten en zo is zij, met hulp van Jos, in 2013 Qué Rico gestart.

Inmiddels heeft zij niet alleen Peruanen als klant, want bijna de helft van de klanten heeft een andere nationaliteit dan de Peruaanse. Daarnaast bestellen ook een aantal Peruaanse restaurants en hotels in Nederland bij haar.

Naast Qué Rico is Miryam actief in het organiseren van evenementen, waarbij zij van alles kan regelen, van locatie, tot catering en muziek.

In 2014, 2016 en 2017 heeft zij Kusicuna (Quechua voor vrolijkheid) georganiseerd, een evenement met zang, dans, workshops, eten en de verkiezing van Miss Kusicuna, een “typisch” Latijns Amerikaanse vrouw.

panela america 300x400In 2018 speelde het nationale voetbalteam van Peru, de Blanquiroja, een oefenwedstrijd tegen het Nederlandse elftal, dat was tevens de afscheidswedstrijd van Wesley Sneijder. De wedstrijd werd gespeeld in de Arena in Amsterdam. Miryam zou er met een klein groepje vrienden heen gaan. Dit is een beetje uit de hand gelopen, uiteindelijk heeft een groep van bijna 300 Peruanen deze wedstrijd bezocht, na een heerlijke Peruaanse maaltijd in de Foodcourt van World of Food in de Bijlmer.

De Blanquiroja hebben een zeer trouwe schare fans over de hele wereld. In Rusland waren er tijdens het WK ca. 30.000 Peruanen aanwezig om hun team te steunen.

Om gezondheidsredenen ligt de organisatie van evenementen even stil, maar Miryam is vast van plan dit eind van 2019 of begin 2020 weer op te pakken.

De webwinkel Qué Rico loopt intussen gewoon door, tot groot genoegen van niet alleen de Peruanen die in Nederland wonen.

Miryam is heel positief over het werk van HoPe en Qué Rico is daarom ook donateur van onze stichting geworden.

Voor bezoek aan de webwinkel klik hier.

  Que Rico

 www.que-rico.nl

De eerste webwinkel in Nederland gespecialiseerd in Peruaanse levensmiddelen.

anbi

...en druk enter
...en druk enter