Vivir sin miedo - Leven zonder angst

Sinds de invoering van de lockdown in Cusco in maart j.l. is het aantal meldingen van huiselijk geweld en verkrachtingen fors toegenomen. Onder de slachtoffers bevinden zich ook minderjarige meisjes. De spanningen in huis kunnen makkelijk oplopen wanneer je verplicht binnen moet blijven. Zeker wanneer je huis klein, koud en somber is, en er amper geld is voor eten. Het einde van de lockdown is nog niet in zicht. Het virus is nog lang niet onder controle en de zorg voor covid-patiënten is niet toereikend. In Cusco en omgeving zullen mensen daarom voorlopig nog zoveel mogelijk thuis moeten blijven.

Het probleem van huiselijk geweld en verkrachtingen tijdens de lockdown krijgt veel aandacht. HoPe is samen met ongeveer tien andere organisaties lid van de ‘Alianza’. De groep komt regelmatig bij elkaar via ZOOM en heeft affiches, film- en audiomateriaal gemaakt, zowel in het Spaans als in Quechua, dat door de hele regio wordt verspreid. Hiermee worden slachtoffers, en iedereen die problemen op dit gebied tegenkomt of vermoedt, aangespoord om aangifte te doen. Hoe dat precies moet wordt duidelijk uitgelegd. 

De Alianza houdt zich ook bezig met de inhoud van voorlichtingsprogramma’s, die deel uitmaken van het virtuele lesmateriaal. Interessant om hierbij te vermelden is de aandacht voor de rol van vaders. Die worden aangespoord meer betrokken te raken bij de opvoeding van hun kinderen, iets wat traditioneel als een taak van de moeders wordt beschouwd. 

De Alianza ziet grote verschillen in de kwaliteit van het werk van professionals van medische posten en gezondheidscentra. In samenwerking met de regionale afdeling van het Ministerie van Gezondheid worden vragenlijsten rondgestuurd om in kaart te brengen hoe het probleem van geweld en verkrachting in diverse posten en centra wordt aangepakt. Er wordt gevraagd naar de procedures tijdens de lockdown, de adviezen over voorbehoedsmiddelen, de behandeling van zwangere vrouwen, maatregelen bij (vermoeden van) huiselijk en seksueel geweld, en over het wel of niet adviseren over PAT (Protocolo de Aborto Terapeútico).

Dankzij de grote inzet van Alianza-medewerkers krijgen slachtoffers van huiselijk geweld en verkrachtingen een kans om uit een neerwaartse spiraal te komen. 

anbi

...en druk enter
...en druk enter