Cusco en corona

Op 1 oktober kregen de inwoners van de provincie en stad Cusco weer wat meer bewegingsvrijheid terug. Mensen mogen weer op straat, boodschappen doen en gaan sporten. Behalve dan op zondag.
Dat is een opluchting voor het team van HoPe. De medewerkers zijn er dan ook weer gelijk op uit gegaan om zicht te krijgen op de projecten in de nederzettingen in de omliggende gebieden.

Gevaar blijft
2020 10 oude burgemeesterIntussen is het gevaar nog lang niet geweken. Hoewel het aantal besmettingen wat afneemt zijn de aantallen nog altijd groot. En afgemeten aan de bevolkingsomvang telt Peru wereldwijd tot nu toe het hoogste aantal doden: 975 per 100.000 inwoners. Ter vergelijking: Nederland, dat op plaats 13 staat, telt tot nu toe 373 doden per 100.000 inwoners.

Onder de doden is ook de burgemeester van Cusco, Ricardo Valderrana Fernández. Hij en zijn vrouw waren bekende antropologen die nogal wat hebben gepubliceerd over het leven van de inheemse bevolking in het Peruaanse hooggebergte. Zij schreven daarover met respect voor de taal en cultuur, zowel in het Quechua als in het Spaans.

De nieuwe burgemeester, Romi Carmen Infantas Soto, is ook bijzonder in die zin dat zij met haar 25 jaar de jongste burgemeester in heel Peru is. Je moet wel ambitieus zijn om op die leeftijd op die stoel te gaan zitten.

Los daarvan is het afwachten of de dalende tendens van de besmettingen, waarvan sinds kort sprake is, doorzet en wanneer verdere versoepelingen kunnen worden doorgevoerd, bijvoorbeeld op het terrein van het onderwijs.

anbi

...en druk enter
...en druk enter