Coronacrisis en de plannen voor 2021

Het aantal Covid-19 besmettingen is onverminderd hoog, de quarantainemaatregelen worden nu eens verlicht en dan weer aangescherpt, de gezondheidszorg is overbelast en de scholen blijven voorlopig dicht. Peru moet zich weer voorbereiden op een tweede golf die zich aandient. De ziekenhuizen zenden noodsignalen uit. In Cusco zijn de weinige IC-bedden die de stad rijk is alle bezet en urgente hulp kan niet meer worden geboden.

Eind december vonden we in een Nederlandse krant het bericht dat Peru nog geen vaccin had ingekocht. Kort daarna liet de Peruaanse pers weten dat het land in de tweede helft van 2021 over een eerste lading vaccin zou kunnen beschikken. Weer wat later maakte het ministerie bekend dat dit ook wel in de éérste helft van het jaar het geval zou kunnen zijn. De geruchten hierover houden aan en de bevolking moet afwachten.

Het is moeilijk om in onzekere tijden plannen voor de nabije toekomst te maken. Je weet van tevoren dat er te veel onvoorziene en onbeheersbare omstandigheden zijn die je plannen kunnen dwarsbomen. HoPe laat zich hierdoor echter niet hinderen. Plannen zijn er. Als het nodig is stellen we die weer bij. 

Natuurlijk probeert het team in Cusco de onderwijsprojecten weer op te pakken. Het hele afgelopen schooljaar waren de scholen gesloten. Het is nog steeds onzeker of ze in maart, de start van het nieuwe schooljaar, weer open zullen gaan. Zo niet, dan zal het team de kinderen die afhankelijk zijn van internetonderwijs en die ondersteuning nodig hebben blijven helpen. 

Daarnaast is door de omstandigheden de ondersteuning bij gevarieerde voedselproductie een nieuwe kerntaak geworden. 

Tekst cartoon: Onderwijs tijdens de pandemie: we varen niet allemaal in hetzelfde schuitje.

anbi

...en druk enter
...en druk enter