Verbetering woonomstandigheden

Traditionele woningen in de hooglanden van Peru bestaan doorgaans uit slechts één vertrek. De woningen zijn opgetrokken uit natuurstenen of in de zon gedroogde leemstenen (adobes). Het traditionele dak bestaat uit helmgras.

Het leven speelt zich op ruim 4.000 meter hoogte vooral buitenshuis af, ook in perioden van kou. In de woning wordt gekookt en geslapen. De woonruimte wordt ook nog gedeeld met een aantal cavia’s die in de kookhoek etensresten opscharrelen en onder het bed slapen.

Koken doet men, als het kan, op een houtvuur. Op 4.000 meter hoogte groeien echter geen bomen meer en daarom worden lamamest en gedroogde turf als brandstof gebruikt.
De traditionele woning beschikt niet over een schoorsteen, waardoor de rook beetje bij beetje door het rieten dak verdwijnt. Tijdens en vlak na het koken is de ruimte echter geheel gevuld met een dikke rook. Koude berglucht, geen verwarming, slechte bescherming tegen regen en sneeuw en vooral de rook in het huis zorgen ervoor dat veel bergbewoners chronische problemen hebben met longen en luchtwegen.

Binnen het programma voor voedselzekerheid, dat HoPe in verband met de coronapandemie heeft opgezet, wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan het verbeteren van de woningen. HoPe stimuleert de bewoners van de bergdorpen om een aparte keuken te bouwen, een keuken met een schoorsteen waardoor de rook weg kan.
Ook stimuleert HoPe de mensen om aparte ruimtes te bouwen voor de kinderen. Voordeel is dat kinderen vanaf een bepaalde leeftijd apart van hun ouders kunnen slapen en dat kinderen een geschikte ruimte hebben om hun huiswerk te maken.

Met leem worden de ruimtes gestuukt zodat het er niet alleen allemaal net wat beter uitziet, maar ook dat wind en kou minder toegang tot de woning hebben en dat ongedierte minder plekken heeft om zich te verbergen.

De coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat het toerisme in Peru geheel is stilgevallen. De bewoners van de bergdorpen hebben geen werk in het toerisme en alternatieven zijn er niet. Hierdoor hebben de mensen veel tijd. Tijd die zij nu besteden aan het verbouwen van hun eigen groentes en het verbeteren van hun woningen.

anbi

...en druk enter
...en druk enter