Installatie rookvrije keukens

Traditionele woningen in de Peruaanse Andes beschikken normaliter slechts over één enkele ruimte waar het gezin woont, kookt en slaapt. Kleinere dieren zoals cavia's leven met hen in dezelfde ruimte. De bewoners gebruiken mest van dieren zoals lama's, alpaca's en schapen om te koken. 

De meeste woningen hebben geen rookafvoer, waardoor de ruimte tijdens en na het koken gevuld is met rook. De rook beïnvloedt sterk de gezondheid van de bewoners, zo komen aandoeningen aan longen en luchtwegen veel voor. Onder andere vanwege genoemde gezondheidsproblemen ligt de gemiddelde leeftijd van de inwoners van de bergdorpen op slechts 55 jaar. 

HoPe stimuleert, als onderdeel van het programma voor voedselzekerheid,  de dorpelingen om hun huizen te verbeteren. Met verbeterde huisvesting bedoelen we voornamelijk gezondere huisvesting. We stimuleren de bewoners om een aparte keuken te bouwen en niet meer in de leefkamer te koken. Een belangrijk aspect is het installeren van keukens die minder brandstof verbruiken en die beschikken over rookafvoer. In de keuken worden opbergkasten geplaatst voor keukenmaterialen en levensmiddelen. 

In 2021 zal HoPe minimaal 100 families ondersteunen met de installatie van een rookvrije keuken. 

anbi

...en druk enter
...en druk enter