Toiletgebouw Chaullacocha opgeleverd

Hygiëne is altijd een lastig punt in de bergdorpen hoog in de Peruaanse Andes, de dorpen waar HoPe al decennialang werkzaam is. De dorpen liggen alle rond een hoogte van 4.000 meter en krijgen hun water vooral van de smeltende gletsjers rondom de bergdorpen. Het water is dan ook ijs- en ijskoud. Op de hoogte van 4.000 meter groeien geen bomen meer en voor brandstof zijn de bewoners aangewezen op gedroogde meststoffen van lama’s en alpaca’s. Ook het drogen van deze meststoffen is een lastig karwei, want vanuit het lagergelegen Amazonegebied trekken nagenoeg dagelijks dikke mistflarden naar de hoger gelegen gebieden.

Alles bij elkaar geen ideale omstandigheden voor het verzorgen van een goede persoonlijke hygiëne. Huidziektes komen dan ook veelvuldig voor. Sinds het begin van haar werkzaamheden in de inheemse gemeenschappen in 1996 verzorgt HoPe dan ook de bouw van goede toiletgebouwen met daarin ook douches met warm water op zonne-energie.

In mei heeft HoPe het nieuwe toiletgebouw voor de basisschool in de inheemse gemeenschap Chaullacocha in gebruik genomen. Chaullacocha ligt op een hoogte van 4.200 meter en is daarmee één van de hoogstgelegen dorpen binnen de programma’s van HoPe.

In eerste instantie had HoPe één tank van 120 liter geplaatst, maar het enthousiasme van de leerlingen voor het gebruik van de douches is zo groot dat we hebben besloten om er een tweede tank bij te plaatsen. Zeep en shampoo krijgen we van toeristenhotels uit de stad Cusco. In de maand juni krijgt ook de basisschool in Chupani een nieuw warmwatersysteem, het oude is meer dan 15 jaar oud en vertoont om de haverklap gebreken.

anbi

...en druk enter
...en druk enter