Revalidatieprogramma brandwondencentrum Regionaal Ziekenhuis Cusco

HoPe verzorgt al meer dan 25 jaar het revalidatieprogramma in het brandwondencentrum van het Regionaal Ziekenhuis in Cusco. Voorheen was er geen enkele nabehandeling voor patiënten met ernstige brandwonden en gingen patiënten met vergroeide ledematen en nare littekens naar huis. Stichting HoPe verzorgt zowel fysiotherapie als ook traumaverwerking. Het programma wordt verzorgd door personeel van HoPe dat wij zelf voor deze taken hebben opgeleid. 

Revalidatie van patiënten met brandwonden is een enorm belangrijke service die de specialistische medewerkers van HoPe met kennis, kunde en veel plezier uitvoeren. Desondanks is HoPe van mening dat de uitvoering van dit programma bij de Peruaanse overheid moet liggen. We trachten dan ook al gedurende enige jaren om het programma over te dragen aan het ministerie van gezondheid, tot op heden echter zonder succes. Belangrijkste oorzaak is de enorm slechte organisatie van het ministerie. Belangrijke posten gelden als “vertrouwensposities” zodat vrienden, kennissen of leden van de partij aangesteld worden op belangrijke plaatsen. Kennis of kunde is daarbij van minder belang. Wisseling van “vertrouwenspersonen” vindt ook om de haverklap plaats. 

Ook dit jaar heeft de directie van HoPe opnieuw gesprekken gevoerd met de directeur en vicedirecteur van het regionale kantoor van het ministerie van gezondheid. De gesprekken leken erg positief en het zag ernaar uit dat er eindelijk een overdracht van het programma aan het ministerie plaats zou vinden. Toen er geen uitnodiging kwam voor een vervolggesprek hebben we toch maar weer aan de bel getrokken. Toen bleek dat de toenmalige directeur en vicedirecteur op staande voet waren ontslagen om plaats te maken voor andere “vertrouwenspersonen”. We kunnen weer van voorafgaan beginnen, voor de zoveelste keer. 

Werken in Peru is niet altijd even makkelijk, zeker niet wanneer wij proberen programma’s uit te voeren in samenwerking met, of zoals in dit geval, over te dragen aan de overheid. 

anbi

...en druk enter
...en druk enter