Leerlingenhuis bij de school: de ‘Albergüe’

Vanuit het thema Onderwijs is dit project afgerond (dat is het project dat hieronder beschreven is). Dit project heeft de aandacht getrokken van het Peruaanes Ministerie van Onderwijs. Inmiddels heeft het ministerie zelf een tweetal alternatieve onderwijsvormen opgezet voor jongeren uit afgelegen bergdorpen en uit dorpen in het Amazone oerwoud. HoPe doet hier ook aan mee. Lees meer ....

De Albergüe in Patacancha

Als de middelbare school fysiek niet bereikbaar is, kun je er eenvoudigweg niet naar toe. In de Patacancha Vallei is voor leerlingen van ver weg een voorziening getroffen.

Voor middelbare scholieren uit dorpen in de Patacancha Vallei is de afstand tussen huis en school zo groot dat zij niet binnen één dag naar school kunnen en weer naar huis. Soms moeten zij wel vijf uur lopen om van huis naar school te komen. Wegen voor fietsen of scooters zijn er niet. Een leerlingenhuis is een noodzakelijke voorwaarde om kinderen uit de rurale gebieden middelbaar onderwijs te laten volgen.

In de Alberguë, het leerlingenhuis naast de middelbare school van Patacancha, kunnen scholieren van maandag tot vrijdag slapen. Naast slaapplaatsen biedt de Alberguë maaltijden en begeleiding. Er zijn ruim 40 plaatsen. Het gebouw heeft zalen met stapelbedden voor 6 tot 8 leerlingen per zaal. Hierdoor wordt de school toegankelijk voor de wijde omtrek.

In de Alberguë is de dagelijkse begeleiding in handen van twee parttime HoPe-medewerkers. Enkele uren per dag is er een kokkin. Ouders van de leerlingen zitten in een soort raad van beheer. Bij bezoek van HoPe-medewerkers aan de boerengemeenschappen in de bergen blijkt steeds weer een grote behoefte aan deze voorziening. De ouders beoordelen hun eigen situatie van armoede als verre van ideaal en willen graag dat hun kinderen het beter krijgen. Zij tonen zich buitengewoon gelukkig met de ondersteuning van de Alberguë.

Zowel de landelijke als de provinciale overheid tonen de laatste jaren veel belangstelling voor het leerlingenhuis. Sinds 2019 is het zelfs mogelijk om bekostiging vanuit de overheid te krijgen. Tot nu toe is deze subsidie maar voor twee leerlingenhuizen weggelegd in Perú, waarvan de Alberguë er één is. HoPe ziet dit als een geweldige erkenning.

Klik op foto om te vergroten en klik op de pijlen voor de volgende foto of gebruik de pijltjes op uw toetsenbord.

66
IMG 1235
IMG 1242
IMG 1253
IMG 3645
IMG 3653
vergadering met de ouders van het leerlingenhuis

 

...en druk enter
...en druk enter