Een greep uit het app verkeer tussen Peru en Nederland - maart t/m mei 2021

Het blijft indrukwekkend te lezen hoeveel activiteiten door het team in Cusco worden bedacht, opgestart, voortgezet en gemonitord. We krijgen via Whatsapp korte berichten met veel foto’s en filmpjes, waarachter verschillende activiteiten schuil gaan.
Laten we er hier ook kort over zijn. We geven gewoon wat berichtjes weer, met dank aan het Cusco-team.


maart

maart

Het team dat het project Voedselzekerheid met de verschillende Andes gemeenschappen uitvoert. Van links naar rechts: Celso, Alejo, Benjamin, Susana, Estefanía.


maart

maart

Even een pauze op de weg naar één van de projecten.


4 maart

4 maart

Een maaltijd in de rook bij gebrek aan luchtafvoer in de keuken. "Niet helemaal gezond" zouden wij zeggen. Tijd voor een “cocina mejorada” – een verbeterde keuken – waar HoPe wel mee kan helpen. 


10 maart

10 maart

De hokken voor de cavia’s worden gemaakt. Caviavlees is gezond en behoort van oudsher tot het “normale” voedselpakket van de inheemse bevolking. Daarbij moeten we bedenken dat in armoede ook het normale lang niet altijd meer bereikbaar is. Vandaar: cavia’s horen bij het project voedselzekerheid.


12 maart

12 maart

…. en dan worden een paar dagen later de cavia’s verzorgd.


17 maart

17 maart

Om 8.30 uur stond een overleg met het gemeentebestuur van Urubamba gepland. Helaas moesten de mensen van HoPe halverwege terugkeren omdat stakers de weg hadden afgesloten. Er zijn veel stakingen vanwege het stijgen van de brandstof- en voedselprijzen. De nationale munt, de Sol, is ook sterk in waarde gedaald. Bij terugkomst in Cusco gelijk even een Zoomlink aangemaakt. De vergadering kon in goede sfeer doorgaan.


18 maart

18 maart

In de nederzetting Huilloc Alto komen de deelnemers in elkaars groentetuinen kijken. Samen kijken ze hoe het gaat. Onder leiding van de deskundige Estefanía bespreken zij wat ze mogelijk nog kunnen verbeteren.


30 maart

30 maart

De bakken voor de forellenkwekerij zijn gerenoveerd en staan klaar om de kleine visjes te ontvangen. Ook een belangrijk onderdeel van het project voedselzekerheid.


13 april

13 april

Ollantaytambo, een stadje in de buurt van Cusco. De Covid-19 nood is nog steeds hoog. HoPe heeft twee zuurstofgeneratoren gedoneerd aan de medische post van het Ministerie van Gezondheid. Op de foto van links naar rechts: de manager van de medische post, de burgemeester, Walter Meekes en Tineke Griffioen. 


23 april

23 april

De tasjes met schoolspullen zijn klaar en zijn ingeladen om naar de verschillende gemeenschappen te vervoeren. Zie het bericht over de schoolspullen.


23 april (later op de dag)

23 april (later op de dag)

Schoolspullen gearriveerd en uitgedeeld.


5 mei

5 mei

Volksvergadering in Cuncani (Urubamba). HoPe zal de bevolking helpen met het bouwen van 10 kassen en Urubamba doet hetzelfde. In totaal 20 kassen dus. De bevolking was niet zo enthousiast omdat de gemeente wel vaker beloften niet was nagekomen. De ongelukkige vertegenwoordiger van de gemeente moest al de grieven over zich heen laten komen. Uiteindelijk is het voorstel toch aangenomen. Op 14 mei gaat Benjamin van het voedselproject met de mensen aan het werk. En bovendien: HoPe zal ook in deze gemeenschap schoolspullen gaan bezorgen.


Tot de volgende keer

Tot de volgende keer

anbi

...en druk enter
...en druk enter