Peru, zwaar getroffen door het coronavirus
Peru staat in de Latijns Amerikaanse regio na Brazilië en Ecuador op de derde plaats van landen die ernstig getroffen zijn door Covid-19. En dat terwijl de Peruaanse regering er snel bij was om een strenge lockdown af te kondigen en met harde hand te handhaven.
Sociaal-economische oorzaken
Op zoek naar de oorzaken stuiten kenners van het land op zwakke plekken in de maatschappij die de verspreiding van het virus bevorderen. Zoals bekend worden in tijden van crisis de kwetsbare punten in een systeem of misstanden in een samenleving extra belicht.
In het geval van Peru:
- Meer dan 10% van de Peruanen woont in een krot; deze mensen hebben thuis meestal geen stromend water om handen te wassen en geen hygiënisch toilet.
- Vier van de vijf huishoudens hebben geen eigen koelkast. Daardoor kunnen zij niet op een veilige manier voedsel bewaren en voor meerdere dagen boodschappen doen. Ze moeten dus dagelijks naar de markt en juist markten zijn belangrijke besmettingshaarden gebleken.
- Ruim 70% van de mensen verdient het inkomen in de informele economie. Die mensen moeten wel de straat op om wat geld te verdienen.
Regionale verschillen
Het meest getroffen zijn de hoofdstad Lima en de Amazoneprovincies. Hoewel de provincies hoog in de Andes gemiddeld armer zijn – veel krotten, zonder stromend water en elektriciteit – heeft het virus hier minder huis gehouden. De veronderstelling is dat het virus niet goed tegen de sterke UV-straling kan en daardoor minder slachtoffers maakt. Ook het feit dat mensen op grote hoogte meer rode bloedlichaampjes hebben, zou een extra bescherming tegen Covid-19 kunnen geven. Een en ander wordt nader onderzocht; voer voor virologen.
Cusco en omgeving
De regio rond Cusco heeft dus wat minder te lijden onder de pandemie dan de rest van het land. Er zijn minder besmettingen dan elders en er gaan ook relatief weinig mensen dood. We moeten echter niet alleen naar de infecties kijken maar juist ook naar de maatschappelijke gevolgen. En die zijn ernstig.
De regio heeft te maken met de strenge lockdown die voor het hele land geldt. Dat betekent dat alle scholen al vanaf maart dicht zijn en dat juist de kinderen uit arme gezinnen enorme leerachterstanden oplopen.
Dat betekent ook dat de informele economie die voor het grootste deel afhankelijk is van toeristen helemaal stil is gevallen. En dat impliceert weer vergroting van de armoede, meer honger, verzwakking van de gezondheid en daardoor weer extra kwetsbaarheid voor de aanvallen van het virus, ook al is dat dan door de UV-straling verzwakt.
In het artikel Corona in Cusco gaan we nader in op de toestand en de reactie van HoPe.